У зруйнованому росіянами приватному секторі навпроти ЖК «Ірпінські липки», що на вулиці Багірова, відновили вже понад половину будинків, повідомляє голова КОДА Руслан Кравченко.

«Наразі тут будують повністю нові будинки за 42 адресами», – зазначає голова Київської ОДА Руслан Кравченко. Площа будинків – від 70 до 180 м2.

Фундаменти й стіни звели вже для практично всіх будинків. У більше ніж половині будівель встановили покрівлю, віконні й дверні блоки. Також утеплили фасади й завершили їх оздоблення. Для більшості будинків облаштували внутрішні інженерні мережі й продовжують роботи над зовнішніми мережами.

У КОДА кажуть, що приватний сектор відбудовують комплексно. «Ідеться не лише про відновлення осель, а й будівництво інженерних мереж і капітальний ремонт по вулиці Багірова». Зокрема, уже облаштували водопостачання й каналізацію.

Наразі будівельні роботи проводять у межах другого етапу відновлення. Напередодні в приватному секторі відремонтували приватні будинки за 36 адресами.

Роботи виконують за кошт обласного бюджету Київської області. До проєкту також долучилися міжнародні організації: Управління верховного комісара ООН у справах біженців надало частину будматеріалів, а фонд Global Empowerment Mission допомагає із заміною вікон і дверних блоків.

   

Відновлювати пошкоджені приватні будинки в Ірпені почали в травні 2023 року. Приватний сектор Ірпеня відновлюють за єдиним проєктом. Мікрорайон у цих межах чи не найбільше в місті постраждав під час спроби окупації Київщини. Десятки приватних будинків, ЖК «Ірпінські Липки» й інші багатоповерхівки знищені.

Збитки інфраструктури міста Ірпінь від війни становлять 25,3 мільярда гривень (майже 922 мільйонів доларів), підрахували в KSE Institute. За час окупації в Ірпені пошкоджено майже половину споруд – 10,5 тисяч будівель, з яких 2501 повністю або сильно зруйнована.

Фото й обкладинка: Руслан Кравченко