За результатами опитування у «Києві Цифровому», 66% киян прагнуть, щоб у місті збільшили кількість ділянок без скошування трави.

В опитування взяли участь близько 40 тисяч киян. Серед них 21% вважають, що траву в місті потрібно скошувати. Наразі у місті визначили понад 40 ділянок, де не проводять роботи з покосу за запитом киян.

Щодня відвідують парки та сквери Києва 22,1%, а мінімум один-два рази на тиждень – 42,8%. Перевіряють якість повітря, коли бачить новини про погіршення його стану, 42,1% киян. Серед опитаних 37,4% задоволені станом зелених зон у столиці, проте 37,7% – ні, а 24,9% – складно визначитися.

У 2023 році місто ухвалило рішення не скошувати різнотрав'я на деяких ділянках, оскільки тоді вони менше нагріваються й краще утримують дощову воду. Також у липні КМДА закликала тимчасово відмовитися від косіння трави в аномальну спеку. Проте наприкінці липня у Київзеленбуді повідомили, що відновили скошування трави у парках, скверах і на бульварах через спад температури.

   

Урбаністи ініціативи «Містознавство» виміряли температуру поверхонь у публічних просторах Києва, щоб показати, наскільки озеленення є критичним для міста під час сильної спеки. Температура в тіні дерев і на газонах в рази менша, аніж на розпечених на сонці ділянках. Це означає, що чим більше в місті дерев, кущів і газонів, тим легше переносити спеку.