«Це тимчасове об'єднання підприємств», – пояснює Міністерство ветеранів результати тендеру, який виграла компанія, створена за день після його оголошення. 

У міністерстві кажуть, що консорціум «Білдінг ЮА» створили для реалізації конкретного проєкту і це є розповсюдженою практикою, яка не суперечить законодавству.

Ці компанії працюють з 1996, 2006 та 2014 років, тобто не є одноденками. Зокрема, раніше вони реконструювали Меморіальний комплекс пам’яті жертв Голодомору в Україні (першу чергу) та будували дві черги Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» в Києві. Окрім того, проводили капітальний ремонт дороги Баштанка-Березнегувате в Миколаївській області, пояснюють у міністерстві.

ЗМІ також поширювали інформацію, що один зі співвласників консорціуму має російський паспорт, тому держустанова «Національне військове меморіальне кладовище» звернулася до нього за поясненням.

Договір із консорціумом іще не підписали й планують зробити це 6 серпня. У разі його підписання компанія будуватиме першу чергу військового меморіального кладовища. Загальна кошторисна вартість будівництва першої черги – 1 мільйон 875 тисяч гривень. Це витрати на будівельні роботи, устаткування, меблі й інвентар.

Будівництво триватиме 19 місяців, а серед запланованих робіт –  інженерні мережі, автостоянки, під’їзні дороги, сектори поховань, колумбарні стіни, меморіал, монумент, адміністративна будівля, будинок трауру, трансформаторні підстанції, насосна станція, котельня.

   

Напередодні «Главком» опублікував розслідування, згідно з яким компанію «Білдінг Юа» створили 4 липня 2024 року – на наступний день після оголошення тендеру. Засновниками стали три підприємства – «Євроелітбуд», «Акам» і ПАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50». 

Документи, які надала компанія «Білдінг Юа», містили невідповідності до тендерної документації замовника. Зокрема, консорціум не подав документи, що підтверджують наявність спеціалізованого обладнання для розпилу виробів з граніту. Компанія також не надала антикорупційну програму та наказ про призначення уповноваженого з реалізації антикорупційної програми.

   

Військове кладовище планують побудувати в Гатненській територіальній громаді під Києвом. Проєкт першої черги будівництва Національного військового меморіального кладовища пройшов державну експертизу. 

На будівництво мають витратити 1,8 мільярди гривень. Згідно з тендером мають виконати будівельні роботи в межах першої черги будівництва – 1 й 2 пускові комплекси. Там планують створити сектори поховань, монументи, меморіал, адміністративну будівлю, будинок трауру, господарську будівлю, а також пункт охорони, ангар, артезіанські свердловини, трансформаторні підстанції й котельні.

Однак місцеві жителі виступали проти будівництва. За їхними словами, місцевість має складну систему підземних вод і вирубування лісу може забруднити Мархалівку й прилеглі села. Якщо осушити території, то вода зникне, а якщо ні, трупні отрути потраплять у підземні води й будуть у нас у колодязях», – коментували селяни.

Обкладинка й фото: Мінветеранів