Які українські бренди найбільш відомі у світі, дослідили в незалежній організації Brand Ukraine.

Roshen – бренд-лідер за кордоном

Бренд-лідером за спонтанним знанням (без жодних підказок) став Roshen. Його назвали три відсотки опитаних з усіх країн. У Польщі бренд згадали 10% респондентів, а в Туреччині – 6%.

Ще п’ять брендів набрали більше, ніж 1% згадок серед опитаних – бренди одягу Sleeper і Paskal, горілчаний бренд Nemiroff, бренд соку Sandora та авіаційний бренд «Антонов». Ще в списку – бренд аксесуарів Ruslan Baginskiy, міжнародна група компаній «Метінвест», «Нова пошта», «Розетка»

Зокрема, іноземці зазначили, що Україна має «потужних або сильних виробників» у сфері сільського господарства (42%), енергетики (24%) та продуктів харчування і безалкогольних напоїв(18%).

Володимир Зеленський – найвідоміший українець у світі

Також з’ясувалося, що в сферах політики (33%) та спорту (30%) найбільше відомих українців, котрих знають по всьому світу. Зокрема, найвпливовішими та найвідомішими українцями й українками за кордоном стали президент України Володимир Зеленський, спортсмени Андрій Шевченко, Олександр Усик, Олександр Зінченко, брати Клички, акторки Міла Куніс та Міла Йовович, співачка Jamala.

«Made in Ukraine непросто знайти в іноземних магазинах»

Опитані зазначили, що українські продукти із зазначенням Made in Ukraine не є легко доступними для придбання на закордонних ринках. Третина опитаних зустрічали в продажу продукти відповідною з позначкою Made in Ukraine, 18% респондентів купували такі товари.

Онлайн-опитування проводили в травні 2024 року серед дорослого міського населення в семи країнах світу – Велика Британія, Іспанія, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Франція. В опитуванні взяли участь 2 806 респондентів – приблизно по 400 людей у кожній країні.

   

Команда Brand Ukraine з лютого 2022 року працює над розвитком національного бренду України на міжнародній арені. Спершу команда планувала популяризувати українську культуру і туризм та заохочувати іноземні інвестиції. Після повномасштабного вторгнення Росії Brand Ukraine почали висвітлювати воєнні злочини росіян. Зокрема, створили сайт, де зібрали найголовнішу та актуальну інформацію про війну в Україні.

Фото й обкладинка: Brand Ukraine, Made in Ukraine