Столична влада повторно ініціювала зміни до закону «Про охорону культурної спадщини» і депутати вже зареєстрували відповідний законопроєкт, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

Пропоновані зміни передбачають:

  • можливість викупу пам’яток у комунальну власність, якщо їх власники сприяють знищенню будівель;
  • збільшення розміру штрафів за порушення законодавства у сфері охорони культурної спадщини;
  • порядок відшкодування шкоди завданої пам’ятці.

Кличко пропонує збільшити штрафи в десять разів. Нині сума штрафу за адміністративні правопорушення становить від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Тобто,  максимальна суму штрафу приблизно складає 17 тисяч гривень. Натомість КМДА пропонує встановити штрафи в розмірі 15–91 мільйонів гривень.

Також депутати пропонують внести зміни до інших законів, щоб вдосконалити механізми захисту культурної спадщини на відповідальність за порушення законодавства. Зокрема:

  • розширити перелік складів кримінальних та адміністративних правопорушень;
  • посилити суворість санкцій за кримінальні та адміністративні правопорушення;
  • запровадити кримінальну відповідальність за воєнні злочини проти культурної спадщини.

   

Ухвалити рішення про додатковий охоронний статус для всіх історичних будівель, яким понад 100 років, вимагають активісти. Вони організовують уже третю акцію протесту під КМДА після незаконного знесення історичної садиби Маліна 19 липня 2024 року. 

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання та утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня.

А на засіданні ТСК Верховної ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА та оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й майбутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.