Шостий апеляційний адміністративний суд відновив пам’яткоохоронний статус історичній пивоварні Шульца 19 століття на проспекті Голосіївському, 8, що на Деміївці. 

«Суд апеляційної інстанції задовольнив наші апеляційні скарги – скасував рішення суду першої інстанції. До того ж, це рішення фактично не може бути оскаржене «в касації», – зазначив у коментарі «Київвлада» адвокат і правозахисник Олександр Дядюк. 

Відтепер власник пивоварні може лише реставрувати ці будівлі. Згідно із законом, реконструювати їх заборонено. Раніше на території пивоварні хотіли створити кримськотатарський культурно-освітній центр зі школою й мечеттю, а також культурно-діловий центр із музеєм, конференцзалом, кафе, гуртками та магазинами у національному стилі.

Проєкт кримськотатарського культурно-освітнього центру
Фото: «Фонд національного добробуту Криму»

   

Пивоварний завод заснував німець Йоган-Генріх Шульц 1860 року й передав своєму сину Карлу. Сьогодні це одна з найстаріших памʼяток індустріального будівництва в Києві, пояснює активіст Дмитро Перов.

У вересні 2023 року історичні будівлі внесли до обʼєктів культурної спадщини Києва, а майно й ділянка колишнього пивзаводу перебувають на балансі «Фонду національного добробуту Криму». Його засновником є благодійний фонд «Астем фаундейшн». Один зі співзасновників – міністр оборони Рустем Умєров.

Громадські організації Києва закликали не зводити кримськотатарський освітньо-культурний центр і мечеть на місці історичного пивзаводу Шульца у березні 2023 року. 

У травні департамент охорони культурної спадщини КМДА не надав дозволів на демонтаж будівель і будь-які роботи на території пивоварні Карла Шульца на Деміївці. Крім того, департамент звертався до власника з вимогами зупинити проведення робіт і надати дозвільну документацію.

Історичний комплекс пивоварні Шульца обгородили будівельним парканом у жовтні 2023 року. Тоді на паркані не було паспорта обʼєкта чи додаткової інформації.

«Фонд національного добробуту Криму» подав до суду щодо позбавлення статусу памʼятки пивоварню Шульца 7 травня. «У своїй аргументації позивачі зазначають, що такий статус суттєво обмежує їх права власника обʼєкту», пише активіст Дмитро Перов. Київський окружний адміністративний суд позбавив статусу пам’ятки архітертури комплекс пивоварні Шульца 1860 року. 

Фото й обкладинка: Антон Короб, Дмитро Перов, «Фонд національного добробуту Криму»