Австралійський стартап Mobile Crisis Construction облаштував мінізавод для виробництва будівельних блоків у стилі конструктора Lego, які створюють з уламків зруйнованих будівель, повідомляють в New Atlas. 

Мобільний завод перетворює щебінь від зруйнованих будівель, скло, пластикові пляшки на цеглини. На відміну від звичайної цегли, блоки не треба з’єднувати спеціальним розчином. Їх можна просто складати як конструктор Lego, що «робить їх ідеальним варіантом у випадках війни чи катастроф». Такі блоки також є стійкими до землетрусів і пожеж.

Для будівництва можуть виготовляти цеглини різних розмірів – 100х100 міліметрів, 200х100 міліметрів, 300х100 міліметрів і 240х120 міліметрів. Також можна створювати цеглини з плоским «верхом», наприклад для будівництва підвіконь або верхівок стін. Якщо блоки вкладати горизонтально, то так можна викласти бруківку різної висоти.

Блоки затвердівають протягом семи днів, потім їх можна використовувати для будівництва. Через 28 днів після виготовлення цеглини досягають повної міцності.

Мобільний завод може пересуватися у триметровому транспортному контейнері. Так установку можна використовувати у зонах стихійних лих або на території, де ведуть бойові дії. Для його роботи потрібен дизельний генератор. Така установка може створити до восьми тисяч блоків на день. З цієї кількості Lego-цегли можна побудувати три великі будинки.

Спочатку мінізавод використовуватимуть для відновлення одного з районів поблизу Києва. Надалі стартап планує розширити постачання обладнання в інші регіони.

   

Кількість відходів від руйнування будівлі можна порахувати в онлайн-калькуляторі. Цей інструмент допоможе оцінити масштаби відходів від руйнувань, які досі не розібрали. Відтак громадам буде простіше планувати витрати на демонтаж, логістику та зберігання.

Фото й відео: New Atlas