Першу в Україні жіночу школу операторів будівельної техніки відкриють у селищі Немішаєве Бучанського району, повідомляють в Київській обласній військовій адміністрації.

Так до професії водіїв будівельної техніки хочуть залучити жінок, хоча місця доступні й для чоловіків. «Це допоможе українським компаніям впоратися з кадровою кризою, спричиненою війною», – зазначають у КОВА.

До першої групи навчання увійшли 15 жінок. Навчання почнеться 5 серпня на базі Немішаївського фахового коледжу і триватиме дев’ять тижнів. Планують, що навчання пройде 75 людей у п’яти навчальних групах. Практичні навички жінки здобуватимуть на сучасних екскаваторах і навантажувачах.

   

Жінок навчать водити міський і комунальний транспорт у межах пілотного проєкту. Ініціатива спрямована на подолання дефіциту кадрів та упереджень щодо професій, зазначили організатори.

Дефіцит водіїв спостерігається і в КП ««Київський метрополітен». У червні метрополітен запустив набір на навчальні курси машиністів і машиністок. Однак з’ясувалося, що керівництво метрополітену відмовляє жінок працювати машиністками потяга. Одна з кандидаток розказала, що начальник не планує брати жінок на роботу, бо «він особисто не можу вчити жінок» та «жінки не можуть у кабіну залізти».

Фото й обкладинка: КОВА