Активісти громадської організації «Україна Інкогніта» планують оцифрувати та відреставрувати історичний комплекс будівель водогону, який звів архітектор Микола Даміловський, в парку «Олександрія» на Київщині. 

Спершу територію обстежать, створять динамічні цифрові копії та обмірні креслення об’єктів комплексу. Це стане основою для створення проєкту реставрації. 

Зараз водогін у «ганебному стані й закритий огорожею та бур’янами», – зазначають активісти. Там також небезпечно ходити – багато каналізаційних люків повиривали та вкрали. У комплексі водогону також повиламували залізні деталі декору й обладнання, позрізали кахлі, рами, двері. 

Також планують запустити інформаційну кампанію з популяризації українського модерну як національного маркеру, архітектора Даміловського та його робіт. Зокрема, 10 серпня проведуть толоку в парку «Олександрія», щоб розчистити територію водогону Даміловського, прибрати там сміття і вирізати чагарники.

   

Територія комплексу водогону була забудована парканом до 2010 року. Після перемовин з охоронцем активісти все ж змогли потрапити туди й виявили, що насправді на місці водогону є ще п’ять споруд у тому ж стилі  – електропідстанція, два резервуари і дві будочки-входи до водозаборів.

Водопровід у дендропарку «Олександрія» звів український архітектор Микола Даміловський у 1928–1929 роках у стилі українського модерну. Даміловський також був співзасновником першого в Україні Архітектурного інституту. 

Фото й обкладинка: Роман Маленков, «Україна Інкогніта»