Міські голови Одеси й Дніпра виступили проти перейменування вулиць.

Одеса

Міський голова Геннадій Труханов написав, що ні він, ні міська рада не мають до перейменування жодного відношення й доки мали повноваження, то виконували усі вимоги закону про «деімперіалізацію».«За логікою «деколонізаторів», ми маємо відмовитись від всього того, що зробило Одесу світовим брендом. Говорячи простою мовою, це «обнуляє» наше місто», – пише міський голова.

Окрім того, він додає, що для скасування перейменування та «збереження історичної і культурної спадщини» Одеська міська рада «вимушена вжити всіх передбачених законом заходів».

Він також провів опитування у своєму Telegram-каналі щодо думки людей про перейменування топонімів й посилається на результати голосувань у неофіційних каналах. «Як ви бачите, проти перейменування 95 278 голосів, 93 641 голосів – за. Отже, перевага варіанту проти перейменування у 1603 голоси», – пише Труханов.

У відповідь голова Одеської ОДА Олег Кіпер зазначив, що тепер «в українському місті не місце вулицям на честь людей, що отримували з рук Путіна медалі або співпрацювали з КДБ чи оспівували Радянський союз з імперією». «А якщо комусь дуже кортить прогулюватися вулицями з імперськими/радянськими назвами – є Москва та Уфа, а не українська Одеса. В Одесі такого не буде», – пише Кіпер.

Дніпро

Міський голова Борис Філатов написав, що ні він, ні депутатський конкурс не причетні про перейменування вулиць у Дніпрі й зазначив, що має велику кількість питань щодо доцільності перейменувань.

«Особливо, коли деякі речі не належать до історії територіальної громади і взагалі скидаються на антиісторизм. Подекуди від цього вже починає тхнути часами Французької революції, де залишається тільки перейменувати календар та назви місяців», – пише міський голова у своєму Telegram-каналі.

Окрім того, Філатов зазначає, що ці процедури треба погоджувати з людьми, але «в реаліях сьогодення такі речі лише розʼєднують людей». «Натомість я прагну почути: чим вас не влаштовує 152-га стрілецька дивізія, що під час Другої світової звільняла Дніпро від нацистів? І чому тепер з мапи міста ви стерли назву вулиці на її честь?», – коментує він перейменування й додає, що зараз міськрада Дніпра обирає законні процедури, «як саме зупинити це божевілля».

   

Напередодні в Одесі перейменували 85 топонімів, а 347 – в області. Тепер Думська площа стала Біржовою, оскільки міська мерія розміщується в будівлі Старої одеської біржі, водночас «думи» – російська форма управління. Крім того, вулицю Льва Толстого перейменували на честь кінорежисерки Кіри Муратової.

Обкладинка й фото: Геннадій Труханов, Олег Кіпер