У Львові облаштовують перший дорожній «смарт-коридор», пише міська рада.

Це сучасний режим регулювання світлофорів. У місті його створюють на вулиці Зеленій та об'єднають зі світлофорами на перехрестях з площею Петрушевича, вулицями Дороша та Івасюка. 

За допомогою «смарт-коридора» хочуть швидше пропускати потік транспорту з центральної частини міста, реагувати на зміни в дорожньому русі й зменшити затори. Окрім того, таке рішення має покращити стан повітря, оскільки зменшить кількість шкідливих викидів, пояснює «Львівавтодор».

Щоб «смарт-коридор» працював, хоча б одне із перехресть на ньому також має мати смарт-режим. Далі система у дорожньому контролері буде аналізувати дорожній рух з транспортних детекторів й визначатиме оптимальний час циклу для всіх світлофорів, які входять до «смарт-коридору». Так зменшать до мінімуму неефективне використання зеленого сигналу світлофора. 

Для реалізації уже замінили старі дорожні контролери та об'єднали світлофори на перехрестях. Далі мають вмонтувати й налаштувати транспортні детектори та кнопки виклику зеленого сигналу для пішоходів.

   

Раніше у Львові облаштувати перше «смарт-перехрестя» Пасічна – Пирогівка в Сихівському районі. Перед запуском цього режиму провели транспортне моделювання. Згідно з його результатами, середні черги й затримки на двох проблемних напрямках зменшуються на 85% і 75% відповідно. Тобто «смарт-перехрестя» відкривають альтернативний шлях для автівок, які рухаються на виїзд із міста. 

Обкладинка й фото: Львівська міська рада