Міністерство охорони здоров'я звернулося до правоохоронних органів для проведення додаткових перевірок тендеру на відбудову зруйнованого внаслідок ракетного обстрілу 8 липня корпусу «Охматдиту».

«Благодійний фонд «Охматдит» – здорове дитинство» оголосив тендер, у якому взяли участь 14 будівельних компаній. За даними відкритих джерел та аналізу документів, які надали учасники, «Охматдиту» рекомендували обрати підрядником ТОВ «Буд-Технолоджі», який погодився виконати роботи за завищеними цінами. 

За умовами конкурсу загальна вартість робіт склала понад 300 мільйонів гривень. Як оплату будівництва мали використовувати суму, зібрану благодійниками – 378 665 380 гривень. Також на рахунок лікарні зібрали ще майже 300 мільйонів, а ініціатива United24 переказала 320 мільйонів. «Поки що ці кошти не використовували», – зазначили в «Охматдиті». Решта компаній пропонували виконати ті самі роботи значно дешевше – від 40 до 280 мільйонів гривень. 

Учасники аукціону на відновлення «Охматдиту» Фото: «Наші Гроші» 

У медзакладі наголосили, що конкурс проводили приватно «з метою відкритого та добросовісного використання коштів, пожертвуваних громадянами». Кожного учасника оцінювали за п'ятьма критеріями – співбесіда, оцінка персоналу, оцінка матеріально-технічної бази, досвід, цінова пропозиція. «Деякі компанії усунули через порушення принципу доброчесності, зокрема відкриті кримінальні провадження», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

У МОЗ зазначають, що договір ще не підписали, «оскільки вивчали спроможність компанії виконати всі необхідні роботи». «Охматдит» заперечує усі звинувачення щодо непрозорості та недоброчесності у використанні зібраних грошей.

Віктор Ляшко ініціював пресбрифінг щодо питань відновлення НДСЛ «Охматдит». Його проведуть завтра, 2 серпня, в медзакладі о 14:00. Міністр охорони здоров'я пообіцяв, що після підписання договору з підрядником, щодня публікуватимуть публічний звіт з поясненнями, куди витрачають зібрані кошти.

UPD. Тендер на відбудову Охматдиту скасують і проведуть заново — вже на Prozorro, повідомляє Dozorro із посиланням на голову МОЗ Віктора Ляшка на пресбрифінгу.

БФ «Охматдиту» перекаже кошти на казначейський рахунок закладу, тож наступний тендер відбудеться вже в електронній системі Prozorro та за правилами публічних закупівель. До проведення тендеру залучать ДП «Медичні закупівлі».

  

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» і повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень. Наразі «Охматдит» частково відновив роботу – знову працюють лабораторія й центр крові, функціонує відділення радіології.

Загалом благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Фото й обкладинка: Віктор Ляшко, «Наші Гроші»