У Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури пояснили, як і де правильно облаштовувати тактильні смуги, щоб полегшити орієнтування в просторі людям з порушенням зору.

Одна з найважливіших функцій тактильних смуг – попередження про види небезпеки або перешкоди при пересування на вулицях або всередині будівель. Зазвичай смуги позначають початок і закінчення руху, зміни напрямку руху, місця посадки на транспорт, отримання товарів і послуг.

Смуги повинні відрізнятися кольором і фактурою від основної поверхні, на яку вони встановлені, а люди мають чітко відчувати їх підошкодою або тростиною.

«Існує популярне твердження, що жовта тактильна плитка розміром 30х30 сантиметрів є єдиним правильним рішенням для облаштування безбар’єрного простору, однак є багато різновидів таких смуг», – кажуть у Мінвідновлення.

Які є види тактильних смуг

Тактильні смуги бувають стандартними й спеціальними. До стандартних належить бордюрний камінь, газон, різні типи тротуарної плитки, бруківки чи асфальту, що відрізняються за кольором або тактильно. Усередині будівлі тактильними смугами можна назвати килимові доріжки або гумові килими. «Наприклад, людина за допомогою тростини може визначити, що бордюр розділяє автомобільну дорогу й тротуар», – кажуть у міністерстві. 

До спеціальних смуг належать тактильні поверхні, які виготовляють зі спеціальних індикаторів, наприклад, напрямна плитка. Такі смуги можна побачити на пішохідних переходах, перед виходом на проїжджу частину дороги. 

Де варто облаштовувати тактильні смуги

Місце розміщення тактильних смуг залежить від їх призначення. Зокрема, є попереджувальні, направляючі й інформаційні смуги.

Попереджувальні тактильні смуги треба використовувати для попередження про бар’єри, перешкоди або небезпеку. Їх ширина має відповідати ширині перешкоди. «Наприклад, уздовж усієї платформи на залізничних вокзалах, для того, щоб людина розуміла, що попереду неї колія», – пояснюють у Мінвідновлення. Також такі смуги повинні облаштовувати перед початком сходів.

Направляючі тактильні смуги варто розміщувати на площах, у громадських просторах, на шляхах до об’єктів громадського призначення або транспортної інфраструктури. Їх також рекомендують наносити в холах, вестибюлях і залах для полегшення орієнтування в приміщеннях.

Інформаційні смуги позначають початок, закінчення направляючої тактильної смуги. Смуги також вказують на зміни напрямку руху, поворот або розходження дороги й позначають наземний або підземний пішохідний перехід.

   

Напередодні вхід і вихід із підземного переходу на станції метро «Оболонь» реконструювали за принципами безбар’єрності, зокрема, облаштували тактильні смуги. Однак активісти зазначили, що ці смуги, ««які зроблені більш дешевим способом з прикріплених повздовжніх та круглих елементів», перериваються на шляху до ліфта, що не відповідає підходу, зазначеному в ДБН».

Фото й обкладинка: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, КМДА