Архітектори Артем Вахрин і Катя Айвазян представили генеральний план скверу на честь загиблого Героя України Дмитра «Да Вінчі» Коцюбайла.

«У сквері встановлять бронзову скульптуру вовка, який відпочиває на щиті. Композицію доповнять грубим камінням. «Генплан скверу – пряме віддзеркалення душі й подвигу Дмитра Коцюбайла, який загинув від осколкового поранення», – пояснює архітектор. Поруч висадять рослини з Галичини й букових лісів, де виріс Дмитро.

Лавки зроблять з термостійкої деревини, додав Вахрин. Загалом деталі проєкту, де можна буде ознайомитися з оздобленням скверу, рослинами й зонуванням території, архітектор покаже пізніше.

«Цей проєкт не стосується особистих архітектурних амбіцій. Він про збереження пам’яті й зміну підходу до меморіалізації», – каже Вахрин. Саме для цього замість муралу архітектори вирішили створити сквер, «щоб у кожного було особливе місце зустрічі з героєм». Вахрин прагне, щоб «це було не поодиноким випадком, а стало суспільним принципом».

   

Дмитро «Да Вінчі» Коцюбайло загинув 7 березня 2023 року в боях за Бахмут. Його поховали на Аскольдовій могилі в Києві. Наприкінці березня 2023 року наречена загиблого Аліна Михайлова ініціювала петицію про створення Національного пантеону Героїв України на території парку «Аскольдова могила». За три дні вона набрала 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду.

Київрада підтримала виділення земельної ділянки для скверу імені Дмитра Коцюбайла в Печерському районі в березні 2024 року. Сквер площею 0,17 гектара облаштують на Хрестовому провулку, 12/14.

Фото й обкладинка: Артем Вахрин