У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11372, відповідно до якого за перевищення допустимих рівнів шуму під час користування генераторами не штрафуватимуть.

Звільнити громадян від штрафів пропонують лише в період відключень електроенергії й відсутності технічного забезпечення електропостачання споживачів. Для цього пропонують внести правки до статті 182 Кодексу України про адмінпорушення.

У пояснювальній записці йдеться, що ухвалення відповідного законопроєкту забезпечить належний рівень життя людей і ведення підприємницької діяльності суб’єктами господарювання.

За законами України перевищення допустимого рівня шуму є адміністративним порушенням і карається штрафом від 85 до 225 гривень для громадян і від 255 до 510 гривень для посадовців і підприємців. Якщо правопорушення вчиняють повторно впродовж року, розмір штрафу збільшується – 255–510 гривень для громадян і 850–2550 для підприємців. Також генератор можуть конфіскувати за «порушення режиму тиші».

   

У МОЗ пояснювали, що за перевищення норм шуму під час роботи генераторів не застосовують. Визначені вимоги не застосовують у випадках, коли шумні прилади й інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель. 

Про те, як генератори впливають на здоров’я людини й довкілля і як домовитися із сусідами про «режим тиші», читайте тут.

Обкладинка: Анастасія Кобилянська