В Україну передали 20 190 доз вакцини проти вітряної віспи як гуманітарну допомогу від Австрії, повідомляють у МОЗ.

Вакцину проти вітрянки передали для безкоштовних щеплень для дітей і дорослих із груп ризику. «Вакцину розподілили між десятьма областями відповідно до показників захворюваності», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. Зокрема, дози передали у Вінницьку, Волинську, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Київську, Львівську, Одеську, Полтавську, Тернопільську, Чернівецьку область і в Київ. Також вакцинами в разі потреби забезпечуватимуть військових.

Вакцина проти вітрянки в Україні є рекомендованою, її не закуповують за держкошти. Наразі передбачені безкоштовні щеплення проти десяти захворювань: туберкульоз, поліомієліт, дифтерія, кашлюк, правець, кір, гепатит В, гемофільна інфекція, краснуха, епідемічний паротит. 

   

Вітрянка – це високоінфекційне гостре вірусне захворювання, що переважно уражає дітей. Характеризується вітрянка загальною інтоксикацією й плямисто-папульно-верикульозним висипом на шкірі й слизових оболонках. Зазвичай, захворювання віспою переносять легко, специфічні ускладнення трапляються рідко. Однак після перенесеної інфекції збудник може роками зберігатися в організмі й у старшому віці спровокувати інші захворювання.

Фото й обкладинка: МОЗ