Кияни хочуть встановити памʼятник 40-му президенту США Рональдові Рейгану на місці одного зі знесених комуністичних монументів, ідеться в петиції на сайті Київради.

 

 

Таку пропозицію підтримали понад 6 000 містян, що необхідно для розгляду петиції. Рейгана обрали, оскільки він назвав СРСР «імперією зла», боровся проти радянського тоталітаризму й комунізму, доклав зусиль для завершення Холодної війни і як наслідок здобуття Україною незалежності в 1991 році, пояснює автор петиції. Монумент Рейганові пропонують встановити коштом українців й американців. 

Де пропонують встановити монумент

   

Памʼятник Рейганові хотіли встановити ще у 2017 році на місці колишнього монумента першому секретарю ЦК КПУ Дмитру Мануїльскому. Він був розташований на розі вулиць Інститутська та Липська й знесений під час Революції гідності у 2014 році.

   

Станом на листопад 2023 року понад 60 російсько-радянських памʼятників, меморіальних табличок й інших обʼєктів демонтували в Києві. Тоді з вулиць прибрали вже більшість обʼєктів, які Київрада в липні 2023 року визнала такими, що підлягають знесенню.

Обкладинка й фото: Michael Evans (офіційний портрет президента Рейгана, 1981 рік)