Якщо на території Облолонського острову облаштують розважальний парк, то його площа озеленення, що належить до природно-заповідного фонду, має зменшитися майже вдвічі, зазначають в ініціативі «Голка».

У «Голці» кажуть, що Оболонський острів 20 років тому віднесли до частини природно-заповідного фонду «Дніпровські острови». А депутати Київради зобов’язали комунальне підприємство «Плесо» розробити проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

Тоді КП «Плесо» розробило оцінку впливу на довкілля за бюджетні кошти міста. У тендерній документації на закупівлю доопрацювання ескізного проєкту й розроблення оцінки впливу на довкілля є копія зауважень експертної організації від 2021 року з вимогою до підприємства надати інформацію щодо розроблення плану організації території.

У звіті з оцінки впливу на довкілля зазначають, що згідно із законом на території парку проводиться функціональне зонування шляхом затвердження проєкту організації території. Але такого проєкту для Оболонського острова не існує.

«Без розроблення й затвердження відповідної документації будівництво розважального парку на Оболонському острові заборонено. Але товариство «Дніпровський проєктно-вишукувальний інститут», яке розробляло оцінку впливу на довкілля, зазначають протилежне. Вони подають рекомендацію Київради як вказівку на використання острова під зону стаціонарної рекреації», – додають у «Голці».

У звіті також зазначають, що на Оболонському острові озеленена лише четверта частина території, тож її планують вдвічі збільшити. Водночас у «Голці» кажуть, що острів і так весь вкритий рослинністю. «Звіт переконує, що планують повністю зберегти наявні дерева, а також рослинний покрив, проте відбувається протилежне», – додають в ініціативі.

Оскільки Оболонський острів надежить до території природно-заповідного фонду, то потрібно було провести дослідження біорізноманіття, стану флори й фауни острова. Однак дослідили лише проби фітопланктону у воді поряд з островом, за словами «Голки».

В ініціативі додають, що решту досліджень підмінили цитуванням праці «Київські острови та прибережні урочища на Дніпрі – погляд крізь віки» Івана Парнікози. «Щодо тваринного світу, то надали опис загальної ситуації для Дніпра й островів у Києві. Тимчасом як жодної інформації безпосередньо про Оболонський острів немає», – кажуть автори дослідження.

 

Про те, що на Оболонському острові в Києві планують створити розважальний парк із пляжем, велодоріжкою й зоною для барбекю стало відомо у 2021 році.

Наприкінці квітня 2023-го археологи провели на острові розвідку й підтвердили наявність там культурного шару. Будівництво спочатку не стали зупиняти, попри археологічні знахідки. У результаті Оболонське управління нацполіції за фактом будівельних робіт відкрило кримінальне провадження за статтею про умисне нищення памʼяток історії або культури й розпочало досудове розслідування.

У травні 2023 року повідомили, що на острові перед будівництвом розважального парку проведуть археологічні дослідження. Відповідний договір підписали Інститут археології НАН України й КП «Плесо», яке є замовником будівництва рекреаційної зони на острові.

   

Пішохідний міст-хвилю відкрили в травні 2024 року. Міст зʼєднує Оболонський острів із набережною й парком «Наталка». Парк планують реконструювати за 20 мільйонів гривень до середини листопада 2024 року.

 

Нещодавно «Плесо» оголосило тендер на 3,8 мільйона гривень для озеленення території й утримання зелених насаджень на острові. Зокрема, підрядник має очищувати території від опалого листя й органічних залишків зелених насаджень вручну, а також видаляти сухостої, аварійні й фаутні дерева.

Фото: «Голка»