У Львові розпочали роботи з відновлення історичної вивіски магазину «Електротовари», що на вулиці Левицького, 26.

«За понад 50 років експлуатації стан вивіски бажає кращого. Зокрема, подекуди на поверхні букв присутні наскрізні діри, кріплення роз’їдає іржа, а неонові трубки не працюють і покосилися», – зазначає команда «Рудименти Львова», яка займається реставрацією вивіски.

Найбільше пошкоджень помітили на правій частині вивіски. Пластик за цей час зносився й розсипається від найменшого контакту. Однак вивісці вдалося зберегтися через вдале розміщення під наріжним балконом, який захищає її від опадів і сонячних променів.

У липні «Рудименти Львова» оголосили, що шукають партнерів для реставрації вивіски. Команда звернулася по допомогу до фонду «Має значення», щоб розрахувати вартість робіт. Тоді зазначали, що попередній кошторис становить близько 200–250 тисяч гривень.

У команді кажуть, що за перші неповні три тижні збору коштів на реставрацію, до ініціативи доєдналися понад 200 донейтерів і донейтерок. Зокрема, проєкт підтримала реставраційна компанія Revive Konserwacja Zabytkow, яка займається порятунком культурних пам’яток України і Європи.

«Станом на сьогодні зібрали 94 тисяч гривень із необхідних 200 тисяч, що дозволяє провести демонтаж, закупити матеріали й розпочати роботи з очищення металу», – каже авторка проєкту Ярина Короткевич.

Минулого тижня команда здійснила демонтаж вивіски. Також планують відновити неонові трубки. У команді кажуть, що необхідно зібрати ще 100 тисяч гривень, щоб втілити всі заплановані роботи. Долучити до відновлення вивісти 1972 року можна за посиланням.

 

Проєкт «Рудименти Львова» заснувала Ярина Короткевич. Мета проєкту – вивчення шрифтової естетики й тенденцій у дизайні радяських часів. Також команда прагне зафіксувати українську мову в «радянському місті». Вивіска «Електротоварів» – перша реставрація проєкту.

Фото: Ярина Короткевич