Наступні три місяці в Україні мінімально вимикатимуть світло або взагалі не вимикатимуть, якщо не буде зовнішніх впливів на енергосистему, зазначив в ефірі телеканалу «Київ» радник прем’єр-міністра, заступник голови Наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко.

Зараз Україна вийшла в період, коли електроенергії стало більше, температура повітря знизилась і відповідно зменшилося споживання електроенергії. «Будучи погодозалежними, ми перебуваємо у відносному балансі. Але якщо виникатимуть якісь обмеження, то вони будуть незначні», – зазначив Бойко. 

Зокрема, якщо будуть ракетні обстріли або значне підвищення температури повітря, імовірно, почнуть застосовувати стабілізаційні відключення світла.

   

Напередодні до енергосистеми достроково підключили блок АЕС. Цей блок додасть 1000 МВт потужності, що вплине на стабільність енергосистеми й поліпшить ситуацію з відключенням світла. Невдовзі підключили ще один енергоблок на АЕС, щоб зменшити дефіцит електроенергії.

Дві третини власних генеруючих потужностей, пошкоджених унаслідок ракетних обстрілів Росії, відновили в Києві. Систему виробництва електроенергії й тепла планують децентралізувати. Для цього побудують ТЕЦ малої й середньої потужності.