В історичній віллі Стеткевича, що має статус пам’ятки архітектури місцевого значення, на вулиці Замарстинівській, 213, на Львівщині завершують відновлювальні роботи, повідомив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Під час реставрації у віллі зберегли автентичні сходи й пічки, а двері й вікна замінили на нові дерев’яні. Будинок пристосують для людей з інвалідністю. «Біля вілли облаштували два спортивні майданчики, імпровізований амфітеатр й ігровий майданчик з гойдалками, лазанками і тарзанкою. У дворі вдалося зберегти яблуневий сад», – зазначають у Департаменті архітектури й розвитку містобудування Львівської обласної державної адміністрації.

У віллі планують розмістити станицю Пласту, а біля неї буде громадський простір зі спортивними й ігровим майданчиком.

За дорученням міського голови в будівлі встановили акумулятор, що забезпечить світло й опалення на три доби. За потреби тут також можна буде підключити генератор. 

Також планують забезпечити шумоізоляцію, бо «поруч перехрестя з активним потоком транспорту». Кінцевої пропозиції ще немає, але «можливо, проблему вдасться вирішити додатковим озелененням або встановити шумозахисний екран», коментує Зубач.

   

Раніше цей будинок придбала компанія «Кворум», яка планувала розпочати тут багатоквартирне будівництво. «Та місто й громадськість зуміли переконати забудовника зберегти садибу», – зазначає Зубач. Натомість забудовнику виділили іншу ділянку під забудову. 

   

Кам’яницю номер 213, або віллу меценатів Стеткевичів, побудували на початку 20 століття. Кам’яниця «є однією з найкрасивіших вілл цієї околиці». Вілла Стеткевичів від 1993 року була в переліку місцевих пам’яток, однак у 2019 році консультативна рада в ЛОДА надала висновки, що будинок внесений у перелік культурної спадщини як колишній Народний дім, який насправді існує під номером 219. Тож у грудні 2019 року власник ділянки через суд скасував статус пам’ятки, щоб розпочати тут будівництво. 

У грудні 2020 року консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА проголосувала за те, щоб внести віллу Стеткевичів на вулиці Замарстинівській, 213, до Державного реєстру пам’яток України як пам’ятку архітектури місцевого значення. 

Фото й обкладинка: Любомир Зубач, «Львів. Містобудування»