Перший в Україні центр захисту прав людини відкрили в Івано-Франківську, повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

У центрі працюватиме громадська приймальня, щоб кожен міг залишити звернення. Тут також облаштували консультаційний центр і створили дитячий простір, є хаб громадських ініціатив.

Центр розташований у «Домі воїна». Лубінець наголошує, що українські воїни, ветерани і їхніх родини теж зможуть залишити звернення в разі порушення прав.

«Центр автономний у користуванні, він побудований на основі інклюзивності й доступності», – додав омбудсмен. У просторі працюватимуть представники Офісу омбудсмена, регіональні експерти й координатори проєктів.

Відкрити центр саме в Івано-Франківську вирішили через велику кількість внутрішньо переміщених осіб у місті. «В області за минулий рік кількість звернень збільшилася на 40%», – додав Лубінець. Такі центри планують відкривати в інших регіонах країни.

Звернутися до центру захисту прав людини в Івано-Франківській області можна:

  • за адресою вулиця Січових Стрільців, 8, з 09:00 по 18:00
  • за номером телефону: 050 967 94 17
  • за електронними адресами [email protected] або [email protected]

   

Напередодні центр підтримки родин військовополонених і зниклих безвісти відкрили у Львові. У центрі працюватимуть психологи, які будуть проводити індивідуальні консультації, групові терапії, соціально-психологічну консультацію. До центру можна приходити без попереднього запису.

Фото й обкладинка: Дмитро Лубінець