Випускники закладів професійної або передвищої освіти з-поміж соціально вразливих категорій населення зможуть за допомогою ваучера отримати наступний рівень освіти за однією зі 124 професій або спеціальностей, перелік яких затвердили в Мінекономіки, повідомляють у Державній службі зайнятості. 

Ваучер для безкоштовного навчання можуть отримати учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи або люди з інвалідністю.

Для отримання ваучера випускник має бути застрахованою особою. У нього має бути попередньо професійна, фахова передвища або вища освіта. Випускник також не може бути зареєстрований як безробітній. Також претендент на ваучер повинен мати досвід роботи й сплачувати страхові внески. Цим досвідом може бути робота під час канікул або після закінчення навчання.

Сума вартості ваучера не може перевищувати десятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який становить 30 280 гривень, зазначають у службі зайнятості. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, то різницю у вартості має доплатити роботодавець, у якого працює випускник.

Як отримати ваучер:

  • обрати потрібну професію або спеціальність із затвердженого переліку;
  • подати заявку онлайн на сайті служби зайнятості або звернутися до найближчого центру зайнятості;
  • надати заяву й пакет документів: паспорт, трудова книжка, документ про освіту, реєстраційний номер платника податків, а також документи, що підтверджують статус ВПО, УБД, людей з інвалідністю;
  • протягом п’яти робочих днів із дня надходження позитивного рішення звернутися до центру зайнятості й забрати ваучер;
  • обрати навчальний заклад, подати документи для вступу, використовуючи ваучер, й укласти Договір про навчання протягом 90 днів із дати отримання ваучера.

З початку року ваучери вже отримали 113 українців. За даними служби зайнятості, найзатребуваніші спеціальності – медсестринство, психологія, медицина. Також багато випускників обирають професію охоронника й водія.

   

МОН запустило сайт для вступників, де можна знайти й обрати профтех в Україні. Шукати профтехи на сайті можна за регіоном і професією. Також можна дізнатися більше про напрями навчання, переваги робітничих професій й отримати відповіді на питання про гуртожиток і пільги.