Міністерство освіти й науки планує повернути 300 тисяч школярів до безпечного навчання офлайн до кінця року, повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Це планують зробити в межах комплексної стратегії «Школа офлайн», яка почне діяти з 1 вересня. На територіях, де офлайн-навчання не можливе, будуть підвищувати якість дистанційного, наголошує Федоров.

Внутрішньо переміщені діти будуть навчатися очно за місцем свого проживання й за умов безпечної ситуації. «Наприклад, дитина з Бердянська, яка проживає в Чернівцях, вийде в школу офлайн», – коментує міністр. Інструкцію для батьків, як подати заяву в нову школу для очного навчання, можна знайти за посиланням.

Для дітей, які наразі перебувають за кордоном, зменшують навантаження. Раніше школярі вчилися в першій половині дня в іноземній школі, а після – в українських школах. Тепер онлайн діти вивчатимуть лише предмети з українознавчим компонентом. За інші дисципліни бали перезарахують з іноземних шкіл. Для цього вже створили рекомендації щодо перезарахування оцінок. «Це зменшить навантаження з 25 годин до 6», – коментують у МОН.

Для дітей з тимчасово окупованих і прифронтових територій створять індивідуальні графіки, підлаштовуючись під потреби школярів. Зокрема, 400 тисяч дітей із прифронтових територій навчаються дистанційно через брак укриттів. Тож до навчального року планують оснастити школи укриттями, закупити автобуси, які возитимуть учнів до «безпечних» шкіл. Для дітей, які вже ж не зможуть ходити до школи, закуплять техніку для дистанційного навчання. 

Наразі понад 600 тисяч дітей в України навчаються дистаційно і ще 390 тисяч за кордоном. «Онлайн-освіта не дає дітям соціалізуватися й розвивати навички», – зазнає Федоров. Також під час відключень світла діти не мають змоги продовжувати навчання. Під час повітряних тривог учителі не можуть проконтролювати, чи спустилися школярі в укриття.

   

Невдовзі учні зможуть обирати профіль навчання й інтегровані курси згідно з реформою профільної середньої освіти. Наприклад, якщо учень обрав мовно-літературний профіль, то щосеместру він матиме по 4 курси / предмети в межах цього профілю. Що ще передбачає реформа, ЧИТАЙТЕ ТУТ

Фото й обкладинка: Михайло Федоров, «Школа офлайн», National Szеchеnyi Library (Wikimedia Commons)