Пошкоджений росіянами внаслідок ракетної атаки 8 липня сучасний корпус «Охматдиту» планують відновити до зими, повідомляють у пресслужбі МОЗ.

Збитки ушкоджень оцінюють у понад 800 мільйонів гривень. Із них 400 мільйонів гривень треба на заміну обладнання. Суму покриє американський приватний сімейний фонд, що працює над підвищенням громадської безпеки й пом’якшенням конфліктів. Решту суми вже зібрали благодійники, це понад один мільярд гривень.

Медзаклад уже провів «прозорий конкурс» й обрав підрядника на відбудову. У межах першої черги робіт проведуть ремонт приміщень і замінять вікна й двері. На наступному етапі відновлять фасад будівлі. У МОЗ наголосили, що в корпусі вже надають медичні послуги, однак «завершення відновних робіт дозволить вийти на проєктні потужності».

На місці зруйнованих будівель побудують новий корпус. Там планують розвинути високотехнологічні напрями – дитяча урологія й гастроентерологія. Також організують травма-центр для дітей, розширять центр радіології і створять перинатальний центр.

Наразі проводять окрему експертизу історичної будівлі токсикологічного корпусу, що зазнав найсуттєвіших руйнувань. Напередодні його планували знести. Очільник МОЗ Віктор Ляшко зазначив, що корпус не підлягає відновленню. Однак тепер залежно від результатів будівлю відновлять або створять тут меморіал. У МОЗ чекають на висновки професіоналів.

«За умови належного фінансування будівництва можуть завершити вже наприкінці 2026 року», – зазначають у МОЗ. Загальну вартість ремонтних робіт й обладнання оцінюють у приблизно 150 мільйонів євро (понад 6,5 мільярда гривень). Кошти на будівництво виділятиме держава, також витратять кошти донорів і вже зібрані донейти.

   

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» і повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень. Наразі «Охматдит» частково відновив роботу – знову працюють лабораторія й центр крові, функціонує відділення радіології.

Загалом благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень уже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Фото й обкладинка: ГО «Спадщина», Віктор Ляшко