Міська влада докладає всіх зусиль для збереження історичної спадщини Києва в межах чинного законодавства й своїх повноважень, пише ДОКС.

Після незаконного знесення садиби Маліна (Зеленських), що на вулиці Кониського, активісти вже двічі проводили акції протесту, а серед їхніх вимог – розпустити департамент охорони культурної спадщини. 

У відповідь ДОКС зазначив, що питання про статус памʼятки для будинку розглядали неодноразово, але «від різних установ надходили облікові матеріали з протилежними відомостями». У деяких писали, що будівля втратила автентичність. Інші пропонували надати статус памʼятки за видом «Історія», оскільки в садибі проживав викладач російської філології Університету святого Володимира Василь Малінін. 

17 липня 2024 року ГО «Спадщина. Київ» подала документацію, щоб надати будинку статус памʼятки за видом «Архітектура та містобудування» як місця проживання Зеленського. Але ця документація не відповідала вимогам, кажуть у ДОКС, тому її рекомендували доопрацювати й відобразити вид памʼятки як «Архітектура та історія». Доопрацьована документація станом на 29 липня ще не надійшла до департаменту.

Окрім того, у ДОКС кажуть, що керуються чинним законодавством і «не мають змоги діяти в обхід встановленого регламенту». Вони не надавали дозволу на демонтаж і зверталися до Мінкульту з проханням також не надавати дозвіл на будь-які роботи до остаточного визначення цінності будинку, а Київрада рекомендувала власникам утриматися від проведення будівельних робіт.

Водночас заходи зі збереження садиби Маліна (як відповідь на петиції) «здійснювали у встановлені терміни». А після укладення меморандуму місто однаково буде позиватися до власників і забудовника, щоби вони відбудували садибу. Також на розгляді в Київраді є проєкт рішення «Про окремі заходи щодо збереження будівель та споруд, рік будівництва яких становить більше 100 років у Києві».

«Вирішив почитати положення про ДОКС, які функції взагалі покладені на цей орган КМДА? І тут читаю: «5.25. Департамент забезпечує складення облікової документації на обʼєкти культурної спадщини». Тобто профільний департамент 2,5 року не виконував покладені на нього функції й навіть після свавільного руйнування памʼятки не бажає включити її до переліку памʼяток. Натомість винні активісти», – пише памʼяткоохоронець Дмитро Перов. Петицію щодо розпуску департаменту можна підписати за посиланням

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває ще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання й утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня.

А на засіданні ТСК Верховної Ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА й оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення в порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов, ГО «Спадщина»