Активісти провели акцію протесту після незаконного знесення садиби Маліна (Зеленських), що на вулиці Кониського, 22.

Близько 300 киян зібралися біля будівель КМДА та профільного департаменту охорони культурної спадщини. Що вони вимагали:

  • Скасувати усі дозволи, які раніше КМДА видала забудовнику ТОВ «Тургєнєв Білд»;
  • Внести садибу Зеленських до переліку памʼяток Києва згідно з рішенням Мінкульту;
  • Київській міській раді звернутися до суду з вимогою відновити садибу  згідно із законом;
  • Ухвалити рішення Київської міської ради про додатковий охоронний статус для всіх історичних будівель, яким понад 100 років.

«Не обійшлося й без інцидентів. Один із представників поліції російською мовою пообіцяв активісту Дмитру Перову прострілити коліно, якщо той «нє прєкратіт», – пишуть активісти ГО «Спадщина». 

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває іще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання та утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня.

А на засіданні ТСК Верховної ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА та оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Обкладинка й фото: ГО «Цегла», «Спадщина»