Скульптури мозаїчного парку на Пейзажній алеї в аварійному стані. Про це The Village Україна розповіла керівниця ГО «Андріївсько-Пейзажна ініціатива», яка опікуюється мозаїчним парком, Ірина Невмержицька.

У 2007 році на Пейзажній алеї майже почали будівництво девʼятиповерхового будинку для співробітників МЗС, хоча територія належить до охоронної зони Софійського собору, котра перебуває під захистом ЮНЕСКО. Тоді кияни відстояли Пейзажну алею. А щоб унеможливити повторну спробу забудови, облаштували там мозаїчний парк.

«Наразі всі скульптури на Пейзажній алеї потребують реставрації. Там немає жодної скульптури, яка в нормальному стані», – каже Невмержицька. Вона пояснює, що первісна технологія встановлення цих скульптур була невдала, оскільки мозаїчний парк прагнули швидко облаштувати, щоб забудовник не починав там будівництво.

«За мірою надходження коштів щось приводили до ладу, а щось ні. Зараз ми бачимо, що скульптури перебувають в аварійному стані, зокрема «Кіт-сороконіжка» пішов тріщинами», – додає голова «Андріївсько-Пейзажної Ініціативи».

Фінансувати мозаїчний парк могло б місто, але скульптури не на балансі міської адміністрації. В організації задумалися над тим, щоби проводити громадські слухання щодо скульптур на Пейзажці. «Труднощі полягають у тому, що незрозуміло, хто має регулювати питання щодо подальшого майбутнього цих скульптур. А основне питання – гроші», – зазначає Невмержицька.

В організації кажуть, що писали звернення до міської влади, а перед повномасштабним вторгненням виходили на попередні перемовини. Проте наразі немає дієвого юридичного механізму, завдяки якому місцева влада може фінансувати ГО.

«Це питання потрібно було вирішувати ще під час реставрації Пейзажної алеї, коли витратили понад 110 мільйонів гривень на реконструкцію шляху від Львівської площі до Андріївського узвозу. Дивно, що під час реконструкції Пейзажки зробили все, крім реставрації скульптур, які є її візитівкою», – каже в коментарі The Village Україна активіст Дмитро Перов.

У Києві взагалі відсутня політика розміщення мистецьких обʼєктів, указує депутатка міської ради Ксенія Семенова. Щоб урятувати мозаїчний парк, варто було б передати права на ці скульптури місту й спільно знайти кошти на їх реставрацію, додає Семенова.

Вибирати, які скульптури повинні зʼявитися в громадському просторі, мають на мистецьких конкурсах; до обговорення треба залучати представників громадськості, експертів, мистецтвознавців, скульпторів й архітекторів, вважає депутатка.

 

Пейзажна алея розпочинається від оглядового майданчика біля Національного музею історії України й завершується між будинками №36 і 40 на вулиці Великій Житомирській. Алею збудували на початку 1980-х років за проєктом архітектора Авраама Мілецького.

Скульптури для мозаїчного парку на замовлення активістів виготовив митець Костянтин Скритуцький. У червні 2024 року одну зі скульптур Скритуцького «Янгол на подушках» демонтували, а на її місці встановили нову, уже іншого майстра.

 

 

Скритуцького каже, що обʼєкт демонтували (і фактично зруйнували) без його згоди. Він стверджує, що не відмовлявся відновлювати її, але ніхто в нього не запитував.

Дмитро Перов каже, що руйнування «Янгола на подушках» має запустити процес обговорення щодо скульптур у міському просторі, як свого часу сталося з муралами. Ми розбиралися, що відбувається зі скульптурами на Пейзажній алеї та як цьому можна зарадити.

Фото: Яковенко Ірина для The Village Україна