Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка» повністю профінансує реставраційні роботи фасаду палацу-пам’ятки Корнякта 16 століття на площі Ринок, 6, повідомляють у Львівському історичному музеї.

Проєкт передбачає реставрацію фасаду, скульптурне оздоблення, консервацію кованої балюстради та віконної столярки. Наразі вже встановили риші на рівень балкону.

У процесі підготовки до реставрації провели перемовини з Інститутом, обстежили фасад, підготували проєктно-кошторисну документацію та погодили її з відповідними органами.

Вартість робіт оцінюють у майже 30 мільйонів гривень (2,8 мільйона злотих). У «Полоніці» зазначають, що це найдорожчий проєкт в історії установи. Роботи планують завершити до жовтня 2025 року.

У приміщенні пам’ятки розташований Львівський історичний музей та італійський внутрішній дворик, що схожий на типові дворики Флоренції та Риму.

Це другий проєкт на площі Ринок, який музей проводить з іноземними партнерами. Раніше реставрували Чорну кам’яницю за фінансової підтримки США.

Чорна кам’яниця у Львові ФОто: Aeou (Wikimedia Commons)

   

Кам’яниця Корнякта (Королівська кам’яниця) – це пам’ятка архітектури національного значення. Її побудували в 1580 році для грецького купця Костянтина Корнякта. Після ренесансної перебудови в 1900-х роках тут збереглась єдина українська пам’ятка світської готики 15 століття – Готична зала.

За тодішніми законами усі кам’яниці на площі Ринок могли мати не більше трьох вікон по фасаду. Однак, за свої заслуги перед польськими королями, Костянтин отримав дворянський титул і йому дали дозвіл побудувати палац із шістьома вікнами.

Фото й обкладинка: «Полоніка», Львівський історичний музей, Wikimedia Commons