Приблизно 78% українців вважають українську мову рідною згідно з даними дослідження Центру Разумкова.

13% респондентів відповіли, що для них українська і російська є однаковою мірою рідними. Водночас для 6,4% рідною мовою є тільки російська. У 2006 році так вважав 31% опитаних, в у 2015 році – 15%.

Крім того, 69% респондентів кажуть, що вільно розмовляють українською мовою. Ще 27% говорять, що їхній рівень володіння мовою достатній для розмов на побутовому рівні, однак їм важко спілкуватися на «специфічні теми». Лише 2% погано розуміють українську мову і запевняють, що їм важко нею спілкуватися. 0,5% взагалі не розуміють українську, згідно з опитуванням.

Майже 70% опитаних вдома розмовляють українською або переважно українською мовою. У 2015 році таких людей було 50%. Ще приблизно 20% вживають і українську, і російську. 11% надають перевагу російській у побуті.

На роботі або на навчанні 71,6% розмовляють переважно українською мовою. 20% вживають і російську, й українську. Лише 6,4% надають розмовляють винятково російською. 

Серед опитаних 75,5% стверджують, що з друзями та колегами «престижніше» розмовляти українською мовою. За російську в колі друзів висловились 6% респондентів. Натомість 16% байдуже, якою мовою спілкуватися. Решта респондентів надають перевагу іншим мовам. У 2015 році ці показники становили відповідно 43%, 21,5% та 29%.

Загалом в опитуванні взяли участь 2 016 повнолітніх респондентів. Опитування проводили методом face-to-face на підконтрольних Україні територіях.

   

За межами школи менше 40% школярів спілкуються лише українською мовою. Згідно з результатами, на третій рік повномасштабної війни частка тих, хто послуговується українською мовою і в освітньому процесі, і в побуті дещо зменшилася. Зокрема, на сході й півдні у повсякденному спілкуванні опитаних переважає російська мова.