Влада Києва ще місяць тому знала, що садибу Маліна (Зеленських) знесуть й не надала їй статус пам'ятки, пише активіст Дмитро Перов.

Він опублікував документ про містобудівні умови і обмеження щодо садиби Маліна (такий, що потрібен для початку будівництва). Згідно з ним, департамент містобудування та архітектури видав дозвіл на реконструкцію садиби в 9-12 поверховий ЖК «Тургеневъ» ще 12 червня 2024 року. «Віталію Володимировичу, то це цинічна провокація чи провокативна цинічність?», – додає Перов. 

Окрім того, станом на вечір 24 липня, департамент культурної спадщини не надав будівлі охоронного статусу, що, згідно із законом, необхідно для її відновлення, а Київська міська рада не винесла на голосування рішення про захист усіх історичних будівель міста. 

Активісти просять підписати петицію про розпуск Департаменту охорони культурної спадщини. Також вони проведуть акцію протесту в суботу, 27 липня, на вулиці Хрещатик, 36. Усіх охочих закликають збиратися о 20:00 на сходах КМДА.

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває іще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли.

24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт. Цього ж дня прокуратура обрала запобіжний захід співвласнику історичного будинку. Він зобов’язаний здати паспорти, прибувати до слідчого, повідомляти про зміну місця проживання та утримуватися від спілкування зі свідками. Запобіжний захід діятиме до 23 вересня.

А на засіданні ТСК Верховної ради постановили розпустити Консультативну раду з охорони культурної спадщини при КМДА та оновити її склад. Міський голова Віталій Кличко на засідання не прийшов.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Обкладинка й фото: Дмитро Перов