Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід співвласнику садиби Маліна Михайлу Гречку, якого звинувачують у незаконному знесенні історичного будинку, повідомляють у «Суспільному».

Відомо, що в 2023 році Гречко виїжджав за кордон через систему «Шлях». Тож прокуратура вимагала обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, щоб підозрюваний не зміг переховуватися від слідства й суду. 

Сторона звинувачення вимагала підозрюваного здали усі паспорти, заборонити спілкуватися зі свідками та накласти обов’язки не виїздити за межі Києва й області.

Адвокатка Гречка заявила, що зруйнована будівля Маліна не перебувала в реєстрі нерухомих пам’яток. Вона надала суду копії підтверджувальні документи від МКІП.

Михайло Гречко не визнає своєї вини в кримінальному правопорушенні. Він заявив, що в садибі Маліна мала бути реконструкція – відновлення її зовнішнього та внутрішнього вигляду в межах фундаменту.

Суд обрав запожні заходу у вигляді особистого зобов’язання:

  • прибувати до слідчого;
  • повідомляти про зміну місця проживання;
  • утримуватися від спілкування зі свідками;
  • здати паспорти.

Запобіжний захід діятиме до 23 вересня. 

   

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває іще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли. 24 липня до садиби Маліна знову привезли техніку, щоб залити моноліт.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Обкладинка: «Суспільне»