До садиби Маліна, що на вулиці Кониського, 22, знову привезли техніку, щоб залити моноліт, каже активіст Дмитро Перов.

Учора, 23 липня, Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав із забудовником, який зніс садибу Маліна, меморандум щодо відновлення булинку. Садибу також визнали памʼяткою архітектури та зобовʼязали власника відновити будівлю у первісному вигляді.

Також 23 липня Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Маліна, який дав вказівку на її знесення. Його дії кваліфікували як умисне знищення майна, на яке суд наклав арешт (частина 1 статті 388 КК України). Попри арешт, 19 липня 2024 року ввечері співвласник залучив будівельну фірму, яка демонтувала будівлю.

 

Садиба Маліна розташована в Києві, на вулиці Олександра Кониського, 22, (раніше – Тургенєвській). Роком побудови вважається 1890-й. У ній із 1911 до 1915 року проживала сім’я заможних міщан Зеленських.

Історія боротьби за неї триває іще з липня 2021 року, коли на території садиби почали проводити демонтажні роботи. А 19 липня 2024 року історичну будівлю незаконно знесли. 

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Обкладинка: Дмитро Перов