Міністерство культури та інформаційної політики України визнало садибу Маліна (Зеленських) памʼяткою архітектури, повідомляє активіст Дмитро Перов.

Департамент охорони культурної спадщини КМДА повинен внести садибу Маліна до Переліку памяток Києва. Крім того, власник зобовʼязаний відновити будівлю у первісному вигляді, інакше її повернуть до державної або комунальної власності міста.

Відповідне рішення підтримали одноголосно. «Вчора, 22 липня, Консультативна рада не підтримала надання історичній будівлі статусу памятки. На думку члена ради Богдана Кодушка вона не має жодної історичноі, архітектурної чи культурної цінності», – каже Перов.

 

Сьогодні, 23 липня, Київська міська прокуратура повідомила про підозру співвласнику садиби Маліна, який дав вказівку на її знесення. Його дії кваліфікували як умисне знищення майна, на яке суд наклав арешт (частина 1 статті 388 КК України). Попри арешт, 19 липня 2024 року ввечері співвласник залучив будівельну фірму, яка демонтувала будівлю.

На техніку, якою користувались будівельники, також наклали арешт й вирішують питання щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших людей, які брали участь у незаконному знесенні. Наразі триває досудове розслідування: санкція статті передбачає до двох років обмеження волі.

Під час засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини представник власника будівлі сам повідомив про готовність відновити будівлю. Він з ДОКС й представником громади мають підписати відповідний меморандум. Під контролем громади власник має повернути садибу «до стану, в якому вона перебувала до пошкодження». 

Утім на цьому ж засіданні ДОКС відхилив облікову документацію, яку підготувала ГО «Спадщина. Київ» для надання садибі статусу пам'ятки архітектури. Уперше облікову документацію подала ГО «Мапа Реновації» за категорією «Історія» ще в грудні 2022 року, але її розгляд тримали на паузі більше двох років.

Про перший демонтаж, будівельні роботи під час комендантської години, звинувачення у порушенні закону про дерусифікацію й мабутнє садиби – ЧИТАЙТЕ ТУТ.

Фото: Дмитро Перов