Садибу Малина, що на вулиці Олександра Кониського (колишній Тургенєвській), 22 в Києві, незаконно знесли 19 липня, повідомив активіст Дмитро Перов.

Незаконний паркан і арешт будівельного крану. Садибу почали демонтувати з 2018 року

Садибу хотіли знести ще в 2018-му, однак демонтаж припинили через суспільний розголос. У липні 2021-го містяни повідомили, що двоповерхову будівлю почали розбирати, а на її місці побудують ЖК. У ніч із 2 на 3 вересня до будинку Маліна привезли важку техніку для знесення попри те, що садиба перебувала в списку будівель, на які розповсюджується мораторій на реконструкцію.

Садиба Маліна, побудована в 1890 році, не має охоронного статусу, але з 31 серпня 2021 року її внесли до переліку будівель, що підпадають під додатковий захист за рішенням Київради. Київрада мала ввести мораторій на реконструкцію цих будівель, але, як з’ясувалося, вирішила тільки «рекомендувати» власникам утриматися від реконструкції або нового будівництва на місці цих споруд.

У жовтні 2021 року біля садиби демонтували паркан, який встановив забудовник. Дозволів на огорожу в забудовника не було, на вимогу інспектора благоустрою прибрати паркан власник не відреагував. Тож паркан прибрали комунальники.

Будівництво під час повітряних тривог і комендантської години

Уже після початку повномасштабного вторгнення Росії садибу продовжили демонтувати. Забудовник розібрав стіну та завіз будівельні матеріали. Почали збирати підписи за надання охоронного статусу садибі Маліна в квітні 2022 року. Попри це, у червні забудовник встановив навколо садиби новий будівельний паркан, а в липні поновив незаконний демонтаж. Кран, який виконував роботи з демонтажу, невдовзі заблокувала поліція. У серпні 2022 року Київська міська прокуратура повторно наклала арешт на садибу Маліна, суд заборонив проводити реконструкцію будівлі.

Незаконне будівництво ЖК на місці зруйнованої частини будинку Маліна відновили в жовтні. Зокрема, будівництво тривало майже весь день 17 жовтня, «незважаючи на повітряні тривоги й комендантську годину». Після приїзду поліції будівництво частково призупинили. Будівництво відновили знову в листопаді. «Усередині історичного будинку вибудовують нову суцільну стіну, на яку планують сперти фасад споруди, що лишиться від оригінальної конструкції», – писав активіст Дмитро Перов.

Історичну будівлю продовжили розбирати попри арешт в лютому 2024 року. Тоді місцеві жителі повідомляли про звуки будівельних робіт усередині будівлі, хоча центральний вхід до неї був зачинений. Замість внутрішньої стінки натягнули чорний брезент.

«Садиба Маліна не має жодної історичної цінності», а ЖК «Тургеневъ» не відповідає закону про дерусифікацію

Забудовник пояснив, що садиба Маліна нібито не має жодної історичної цінності, та планував знести її. Він повісив плакат, де зазначив, що активісти, які хочуть зберегти історичний центр міста, не враховують той факт, що «далеко не кожна будівля належить до культурної спадщини». А відтак кожне необґрунтоване твердження з їхньої сторони ставить під загрозу «репутацію забудовника, рішучість інвесторів і довіру до владних органів». За кілька днів забудовник подав документацію до ДОКС про відсутність цінності садиби Маліна.

Київрада підтримала петицію про збереження історичної садиби Маліна. Однак спершу треба розглянути історичну довідку на будинок й інші дослідження, щоби підтвердити його цінність. Водночас активісти збирали голоси для ще однієї петиції про заборону будівництва ЖК на місці історичної садиби. А також підготували звернення до президента, щоби зберегти історичний будинок і перевірити всі обʼєкти культурної спадщини Києва. 

У Київраді зазначили, що департамент охорони культурної спадщини КМДА з різних установ отримав матеріали із «суперечливими відомостями» про садибу Маліна. Зокрема, про втрату будівлею автентичності з огляду на проведену у 2000-х роках реконструкцію і надбудову. В офіційній відповіді Київрада зазначила, що не заборонятиме будівництво ЖК на місці історичної садиби.

Інститут нацпам’яті після перевірки заявив, що садиба Маліна відповідає закону про дерусифікацію і може бути визнана пам’яткою історії. Відповідний лист надіслали до ДОКС. ЖК «Тургеневъ» не відповідає закону про дерусифікацію. В Інституті нацпам’яті пояснили, що ЖК не відповідає вимогам закону, оскільки його назвали на честь російського письменника, поета й драматурга Івана Тургенєва. У своїх творах він зневажливо ставився до української мови й українців, а також прославляв російську мову. 

Садибу Маліна знесли, а активістів побили «тітушки». Кияни вийшли на протест

У червні стало відомо, що садибу Маліна можуть знести ще до остаточного рішення суду. Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду відмовився скасувати дозвіл на будівництво ЖК «Тургеневъ». Раніше такий дозвіл видав Київський окружний адміністративний суд, а департамент містобудування й архітектури просив його зупинити, щоби забезпечити розгляд справи щодо збереження історичного будинку. 

Остаточно зносити садибу Маліна почали 19 липня 2024 року. Активіст Дмитро Перов тоді написав, що будівельники втекли за сусідній будівельний паркан, а поліція відмовилась їх затримати. Активістів, які намагались завадити демонтажу, побили «тітушки». Поліція опитала екскаваторника, однак нікого не затримала.

Наступного дня, 20 липня, поліція Києва вилучила техніку, за допомогою якої зносили садибу. За фактом знесення будівлі відкрили два кримінальні провадження. Дії осіб, які зруйнували будинок, кваліфікували як нищення майна, на яке накладено арешт. Згідно з частиною 1 статті 388 ККУ, їм загрожують виправні роботи на строк до двох років або обмеження волі на той самий строк.

Також розслідують факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфікували як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці. Наразі працівники поліції проводять обшуки у власників будинку та в будівельній компанії, яка безпосередньо здійснювала демонтаж будівлі.

20 липня Дмитро Перов ініціював акцію протесту на Хрещатику. Активіст закликав приносити до КМДА фото улюблених будівель, парків, скверів, річок, «що гниють у місті так само».

Київ подає до суду на забудовника і вимагає відновити садибу Маліна

У КМДА заявили, що садибу знесли несанкціоновано. Керівництво Департаменту охорони культурної спадщини, представники інших структурних підрозділів КМДА та громадських організацій оперативно прибули на місце, «щойно отримали інформацію про руйнування садиби». Департамент охорони культурної спадщини закликає поліцію притягнути винних до відповідальності.

ГО «Спадщина Київ» подала до ДОКС пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі статусу пам’ятки, каже директорка департаменту Марина Соловйова. «Цей крок є частиною підписаного раніше з департаментом плану дій щодо реалізації петиції №12870 «Зберегти історичну садибу Зеленських».

Міський голова Києва Віталій Кличко назвав несанкціоноване знесення садиби Зеленських «цинічною провокацією». Він заявив, що за останні роки місто відправило Мінкульту десятки звернень про те, щоб внести понад півтори тисячі пам’яток і щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

Міністерство культури ж зазначило, що КМДА відправляла звернення про внесення лише 817 пам’яток. За результатами опрацювання МКІП ухвалило лише три накази про внесення 242 пам’яток до рестру. Більшість документів містили «неточності й грубі помилки». Зокрема, садибу Маліна не внесли до держреєстру, бо «КМДА за увесь час не спромоглася підготувати та подати необхідну облікову документацію». Проте Мінкульт все одно розгляне звернення та облікову документацію від ГО «Спадщина».

24 липня відбудеться позачергове засідання ТСК по Києву, присвячене знесенню історичної садиби Маліна в центрі міста, зазначив нардеп Віталій Безгін. Офіційні запрошення вже надіслали Віталію Кличку, Ростиславу Карандєєву, прокуратурі Києва та Нацполіції. «Буде аналіз і конкретні пропозиції щодо рішень, щоб такого не траплялось в майбутньому», – зазначив Безгін.

Віталій Кличко заявив, що місто позиватиметься в суді до забудовника та до власників, які знищили садибу. Також вимагатимуть заново відбудувати садибу в тому вигляді, який вона мала. Місто не передавало землю під садибою забудовникові, отже використання ділянки, встановлення парканів, заїзд будь-якої техніки на територію є незаконним. Міська влада наполягатиме, щоб правоохоронці оприлюднили для громадськості всіх фігурантів, які причетні до знищення будівлі. 

Фото й обкладинка: Дмитро Перов