Директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до змін клімату КМДА Олександр Возний пояснив, чому озеленення Києва – на часі.

Напередодні урбаністи ініціативи «Містознавство» виміряли температуру поверхонь у публічних просторах Києва, щоб показати, наскільки озеленення є критичним для міста під час сильної спеки.

Температура в тіні дерев і на газонах в рази менша, аніж на розпечених на сонці ділянках. Це означає, що чим більше в місті дерев, кущів і газонів, тим легше переносити спеку. «Озеленення міста – це вже давно не про естетику, а про адаптацію до зміни клімату, який стає усе більш посушливим», – зазначив Возний. Тому озеленення не можна ставити на паузу, «навіть у такі складні часи, як зараз». 

Другу хвилю озеленення Києва розпочнуть восени, зазначив Возний.

   

З початку 2024 року в Києві висадили понад 3,5 тисячі дерев, понад 33 тисячі кущів і майже 4 мільйони квітів. Серед дерев надавали перевагу кленам, липам, платанам і гіпоалергенним тополям.

   

У парках і скверах Києва встановили мішки для поливу молодих дерев. Навколо стовбурів молодих дерев, які потребують вчасного поливу, прикріплюють спеціальні мішки, наповнені водою. Вони мають місткість 85 літрів й працюють за принципом крапельного поливу. 

   

У застосунку «Київ Цифровий» запустили опитування про довкілля в місті. Зокрема, запитують, чи треба косити різнотрав’я. Також у застосунку просять відповісти, як покращити зелені зони міста та як часто перевіряєте якість повітря у своєму районі. 

   

У липні КМДА закликала тимчасово відмовитися від косіння трави в аномальну спеку. Траву не коситимуть на усіх балансованих територіях КП УЗН Києва й прибудинкових територіях.

Фото: «Містознавство»