Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт, згідно з яким планують створити експертну та наглядову ради музею Голодомору-геноциду.

До рад ввійдуть представники діаспори, нащадки жертв Голодомору й представники фахових і наукових груп. Експертна та наглядова рада повинні будуть покращити управління музею Голодомору-геноциду та контролювати його діяльність в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Уряд Канади виділив 15 мільйонів доларів для добудови другої черги музею Голодомору-геноциду, каже виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

 

Національний музей Голодомору-геноциду в Печерському районі Києва почали будувати у 2008 році. У 2010 році для відвідувачів відкрили першу частину закладу – меморіал, а друга частина має бути власне музеєм. Її будують за проєктом польської архітектурної студії Nizio Design International й української компанії Project Systems LTD.

Перший етап будівництва другої черги завершили у 2021-му: реконструювали будівлю «Зала пам’яті», збудували ліфт й інженерний колектор із шахтовим стовбуром. У межах другого етапу зводять будівлю нового музею, будують пішохідний міст й автомобільну стоянку на Дніпровському узвозі.

Музей мали завершити у 2022 році, до 90-ї річниці трагедії, але проєкт зупинили через війну. У листопаді 2022-го стало відомо, що будівництво музею планують відновити. На той момент уже була зведена будівля музею, залишалося зробити внутрішнє оформлення.

У вересні 2023 року стало відомо, що Канада виділить кошти для добудови другої черги музею Голодомору в Києві. Тоді нардепка Ірина Констанкевич наголосила, що виділені кошти міжнародної допомоги на добудову музею не можна буде витратити на військові потреби.

Фото: Ростислав Карандєєв