Перший в Україні будинок за допомогою 3D-принтера побудували в Ірпені, повідомив міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Дім передали для родини загиблого військового Ярослава Березова, який загинув у боях під Бахмутом. Будинок, у якому жила його сім’я, майже на початку повномасштабного вторгнення зруйнували дві російські ракети. 3D-будинок звели на тому ж місці, де до війни жила родина Березова.

До будівництва доєдналися програмісти, проєктанти, архітектори, конструктори, виробники будматеріалів, меблів, декору та побутової техніки. Маркушин зазначив, що над будівництвом працювали понад сотні благодійників.

Стіни для будинку друкували 58 мотогодин [одиниці, в яких вимірюється робота принтера – ред.]. Для будівництва використали 72 тонни спеціальної цементно-піщаної суміші швидкого застигання. Принтер друкує одночасно інтер’єр й екстер’єр, тому після закінчення друку можна просто пофарбувати стіну. 

Одна з кімнат у будинку має безпековий функціонал. У разі повітряної тривоги вона може слугувати укриттям. Порожнина в стіні заповнена монолітним бетоном. У кімнату навіть не проходить мобільний зв’язок. Вікно у кімнаті має унікальну систему монтажу, бронь-скло та унікальні кріплення.

Принтер для «будівництва» надала українська компанія 3D UTU, звели його в межах благодійного проєкту «Об’єднані заради допомоги». Команда може надрукувати приблизно 190 будинків за допомогою десяти принтерів за рік, однак плани на майбутнє поки що не коментували.

   

3D UTU – українська компанія, яка винайшла перший вітчизняний будівельний 3D-принтер. Його можна легко переміщати по будмайданчику завдяки невеликій вазі. А процес згортання/розгортання пристрою займає до трьох годин. Для будівництва треба лише електроенергія, вода та спеціальна бетонна суміш.

Фото й обкладинка: Ірпіньска міська рада