Тендер на розчистку озера Синє в Подільському районі Києва не відбувся вшосте, повідомляють у КП «Плесо». 

Компанія оголосила тендер на 96,3 мільйони гривень у червні 2024 року. У межах тендеру планували провести розчистку та благоустрій озера Синє. 

Обміління озера зумовлене будівництвом житлового масиву й автодоріг на берегах і поблизу водойми. Площа озера за останні 40 років суттєво зменшилася. З’єднувальна протока пересохла, на місці озера утворилися дві водойми, рівень води у яких постійно падає. Озеро планують обʼєднати в кільце, щоби зрівняти рівень води й запобігти застою.

Загалом це вже шостий тендер, який оголошує «Плесо». Кожного разу пропозиції учасників відхиляли. Тендери скасовували через неспроможність учасників якісно підготувати документи або через подання пропозицій, що перевищували встановлений ліміт фінансування. КП «Плесо» продовжуватиме працювати над реалізацією проєкту з відновлення озера Синє і планує оголосити новий тендер.

   

Обміліле Озеро Синє на Виноградарі планували відновлювати орієнтовно в середині вересня 2023 року.

Рятувати озеро збиралися ще у 2022 році, але через повномасштабну війну роботи не виконали. На ревіталізацію Синього виділили 35 мільйонів гривень, але розподіл коштів мали узгодили з військовою адміністрацію. Там розглядали його більше, ніж півтора місяці, але Возний запевняє, що розподіл коштів підпишуть. 

Озеро Синє розташоване на західній околиці житлового масиву Виноградар, що в Подільському районі Києва. За легендою, озеро утворилася ще в льодовиковий період, пише КМДА. Доказом цієї версії називають наявність на дні синього мулу, який і надає воді характерний синюватий відтінок.

Фото: Євгенія Кулеба, Михайло Сторожук