Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт №11340, що дозволяє укласти угоду зі слідством у провадженні по корупційних злочинах, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Відповідно до законопроєкту, корупціонерів звільнятимуть від покарання за умови повного або часткового відшкодування. Зокрема:

  • у разі вчинення кримінального проступку корупціонери мають заплатити від 204 тисяч до двох мільйонів гривень;
  • за вчинення нетяжкого злочину мають сплатити штраф від двох до двадцяти мільйонів гривень;
  • у разі скоєння тяжкого злочину розмір відшкодування становити від 20 до 102 мільйонів гривень;
  • за особливо тяжкі злочини доведеться платити від 102 до 204 мільйонів гривень.

За основу законопроєкту проголосували 231 народний депутат, пише Железняк. Зробили це попри застереження Антикорупційного комітету Ради, Національного антикорупційного бюро та Спеціальної антикорупційної прокуратури.

У законопроєкті №11340 Антикорупційний комітет зафіксував «корупціогенний фактор». Відтак, підозрюваний або обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення може отримати менш суворе покарання, ніж це передбачено санкцією відповідно до Кримінального кодексу України.

Про корупцію можна повідомляти на Єдиному порталі повідомлень викривачів. Відтепер працівники КМДА можуть повідомляти, зокрема й анонімно, про можливі факти корупції або пов’язані з нею правопорушення у своєму органі. 

Фото: ВРУ