Майже 40% опитаних українців відчувають себе європейцями, ідеться в дослідженні фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

Водночас 53% не ідентифікують себе європейцями. Це підтверджує, що процес інтеграції до європейської спільноти ще не завершений і більшість українців не асоціюють себе з культурою і цінностями Європи, йдеться в дослідженні.

Серед опитаних європейцями відчувають себе переважно молоді українці (18-29 років), з вищою освітою і вищим фінансовим становищем. Респонденти, які в родині спілкуються українською мовою, також більше відчувають себе європейцями.

Європейський Союз для більшості українців асоціюється з аспектами, які через війну є менш досяжними:

  • свобода подорожей, навчання і робота будь-де в межах ЄС – 49%;
  • якість життя для майбутніх поколінь – 44%;
  • економічне процвітання – 39%;
  • соціальна захищеність – 35%%
  • демократія – 34%;
  • мир – 33%.

Однак деякі опитані асоціюють ЄС з втратою ідентичності (9%), бюрократією (7%) та безробіттям (6%).

Загалом в опитуванні взяли участь 2016 повнолітніх українців, які живуть на підконтрольних територіях України. Дослідження проводили з 15 по 20 червня 2024 року.

   

Більшість молоді не готова відкладати життя на потім, а хоче жити тут і зараз. Про це зазначили 73% представників покоління Z. Найбільше українці економлять на розвагах та відпочинку, відвідуванні закладів харчування та купівлі побутової техніки й електроніки. Водночас молодь економить дещо менше як порівняти з відповідями інших поколінь українців.

Фото: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва»