Усі мобільні оператори в України повинні забезпечити електроживлення технічних засобів для роботи мережі протягом щонайменше десяти годин, йдеться в розпорядженні Держспецзв’язку.

Резервне живлення для базових станцій впроваджуватимуть поступово – до 1 листопада мають забезпечити 70% станцій, до 1 грудня – 80%. Зокрема, до 1 лютого 2025 року резервним живленням планують забезпечити 100% базових станцій зв’язку.

У розпорядженні йдеться, що до 1 грудня 2024 року в кожному регіоні принаймні 25% станцій мають підключити до генераторів із запасом пально-мастильних матеріалів або ж обладнати змінним блоком акумуляторних батарей на перші 72 години.

До 1 вересня всю інфраструктуру електронних комунікаційних мереж мають підключити до електрогенераторної установки, яка забезпечить електрику на перші 72 години. Це стосується також вузлів спеціальних служб, які комунікують за телефонними номерами 101, 102, 103, 104 та 112.

«Заживити» альтернативними джерелами необхідно і всі об’єкти інфраструктури електронних комунікаційних мереж, які здійснюють функції міжнародних центрів комутації, міжміських телефонних станцій, транзитних станцій, а також національних точок обміну інтернет-трафіком.

   

Раніше батареї на базових станціях забезпечували безперебійну роботу мережі протягом трьох-чотирьох годин. На початку липня мобільні оператори мали збільшити кількість генераторів на станціях мобільного зв’язку, заявили в КОВА. До того ж, Володимир Зеленський доручив міністру цифрової трансформації перевірити готовність мобільних операторів до відключень світла.