Тривалість днів на Землі збільшується через кліматичну кризу, оскільки масове танення полярного льоду змінює форму планети, йдеться у дослідженні.

Танення льодових покривів Гренландії та Антарктики внаслідок глобального потепління призвело до збільшення води в морях ближче до екватора. Це робить Землю більш сплюснутою і товстою, вона починає повільніше обертатися і так подовжує день.

Люди вираховують час на основі атомних годинників, які є «надзвичайно точними». Однак точний час доби змінюється через місячні припливи, вплив клімату, повільне відновлення земної кори після відступу льодовикових щитів, утворених під час останнього льодовикового періоду.

Зміни тривалості дня становить мілісекунду, однак цього достатньо, щоб порушити інтернет-трафік, фінансові операції та GPS-навігацію.

Усі центри обробки даних, які керують інтернетом, зв’язком і фінансовими транзакціями, базуються на точному розкладі часу. Точне знання часу також потрібне для навігації, особливо супутників і космічних кораблів, ідеться в дослідженні.

Дослідники оцінили вплив льоду на тривалість дня і з’ясували, що за останнє століття швидкість тривалості дня коливалась від 0,3 до 1,0 мілісекунди. Із 2000 року швидкість збільшилась до 1,3 мілісекунди на століття. У дослідженні зазначають, якщо людство не скоротить викиди парникових газів, швидкість уповільнення обетання Землі зросте до 2,6 мілісекунд на століття. 

   

У світі 80% людей хочуть, щоб уряди їхніх країн вживали більше заходів для боротьби з кліматичною кризою. Серед опитаних 86% хотіли б, щоб країни разом працювали над проблемою зміни клімату. За посилення кліматичних заходів виступає більшість жителів 20 найбільших країн світу.

   

Цьогоріч лютий став найтеплішим місяцем столиці за останні 22 роки. Середня температура повітря Києва становила 2,9°С, що на 5,2°С вище за кліматичну норму. А червень став найспекотнішим за всі роки спостережень. Середня температура становила +16,66°C, що на 0,14°C вище за попередній температурний рекорд у 2023 році.

   

«До кінця вашого життя кожне наступне літо буде одним із найспекотніших за всю історію спостережень. Тому, зрештою, літо 2024-го виявиться одним із найпрохолодніших цього століття. Радійте йому, поки воно триває...» – пише автор книги про екстремальну спеку «Палюче тепло вб’є нас найперше». Книга доступна для передзамовленням за посиланням.

Обкладинка: Sujalparab (Wikimedia Commons)