У КМДА закликають тимчасово відмовитися від косіння трави в аномальну спеку, зазначає начальник Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату Олександр Возний.

Зокрема, траву не коситимуть на усіх балансованих територіях КП УЗН Києва. Також просять не скошувати траву на прибудинкових територіях.

Траву не варто косити в спеку, щоб:

  • вберегти працівників від теплого чи сонячного удару;
  • захистити газони від пошкоджень, бо скоштування під час високої температури – це високий стрес для рослинності;
  • забезпечити прохолоднішу температуру ґрунту;
  • зберегти вологу в землі.

Також у Департаменті зазначають, що «найближчим часом» в застосунку «Київ Цифровий» запустять опитування стосовно збільшення ділянок без скошування і просять долучитися до обговорення.

   

Упродовж тижня очікують до 41°С. Аномальна спека пов’язана з поширенням на територію України тропічного повітря з північних районів Африки.

У 2024 році червень став найспекотнішим за всі роки спостережень. Середня температура в червні становила +16,66°C, що на 0,14°C вище за попередній температурний рекорд у 2023 році, а також на 0,67°C вище ніж середній показник за 1991–2020 роки. 

Спека в Києві 12 липня 2024 року побила одразу три температурні рекорди. Максимальна температура повітря в Києві досягла 34,2°С і побила рекорд 1885 року. 

Обкладинка: Олександр Возний