Національний музей народної архітектури та побуту в Пирогові відреставрує хату 18 століття із села Хрещатик Черкаської області.

Реставрація такої будівлі потребує багато вмінь і навичок, тому її виконують лише спеціальні майстри, зазначають у пресслужбі музею. Зокрема, перекривають покрівлю будівлі. Однак до музею можна вже завітати й побачити процес реставрації на власні очі.

Хату побудували наприкінці 18 століття в Черкаській області. Зруб хати зашпаклювали й побілили, сіні та комору залишили немащеними.

Всередині – вишиті «біллю» рушники технічного вирізування, мальовані миски канівських гончарів, мальована скриня, домоткані рядна, скатерки, ікони.

Також у будинку є піч. Біля неї стоять кочерги, рогачі, лопата для випікання хліба, а на припічку – глиняний посуд для просушування. 

Господар цієї садиби займався землеробством і рибальством. У хаті на лаві є отвори для гребеня чи кужілки, приладння і матеріал для в’язання сіней. Нитки для сіток пряли вручну. 

Біля хати – надвірна комора із села Моринці, збудована наприкінці 19 століття. Її обладнали засіками з дощок для зерна і борошна.

   

У музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького реставрували покрівлю старовинної буковинської хати. Будинок має розмальовану піч, ткані налавники й залавники, декоративні тарелі, гончарні вироби й меблі, які наближені до автентичних.

Фото й обкладинка: Національний музей народної архітектури та побуту України