Стоматологічні кабінети зроблять більш доступними для людей з інвалідністю. 

Такі зміни Міністерство інфраструктури внесло до ДБН для закладів охорони здоров'я. За ініціативою громадської організації «Ліга сильних» тепер глибина й ширина стоматологічного кабінету та зони стоматологічного крісла мають забезпечувати можливість заїхати і маневрувати там людям на кріслах колісних. Також мають врахувати доступ до крісла з обох сторін.

Рекомендована глибина стоматологічного кабінету при новому будівництві становить 5 метрів, а ширина – 4 метри. У разі реконструкції вони мають бути 4 й 3,5 метра відповідно. Глибину зони одного крісла (в кабінеті на три і більше крісел) рекомендують робити 4 метри, а ширину зони надання стоматологічних послуг – 2,5 метра.

Згідно з попередніми нормами розміри стоматологічних кабінетів також визначали, утім вони не гарантували доступність для людей з інвалідністю. Зміни наберуть чинності з 1 жовтня 2024 року. Повний текст можна переглянути за посиланням

   

Близько 83% українців вважають безбарʼєрність новою цінністю в суспільстві, ідеться в дослідженні Центру соціальних досліджень та поведінкової економіки. Згідно з результатами, більше половини українців вважає, що відповідальність за створення інклюзивного простору несе держава й місцеві органи влади. Водночас майже кожен четвертий опитаний відповів, що особисто долучається до усунення барʼєрів.

Обкладинка й фото: «Ліга сильних»