У Києві облаштували три нові смуги для громадського транспорту на Теремках, Виноградарі й Лівобережному, пише КМДА.

Де саме

  • На вулиці Академіка Заболотного (місцевості Феофанія й Пирогів, Теремки-І, Голосіївський район);
  • На вулиці Івана Виговського, від вулиці Північно-Сирецької до проспекту Правди (Нивки й Виноградар, Подільський район);
  • На вулиці Євгена Сверстюка (житловий масив Лівобережний, Дніпровський район).

Таку ж смугу зараз облаштовують на вулиці Академіка Єфремова, що у Святошинському районі (у Біличах). Роботи планують закінчити у середу, 17 липня. Так хочуть пришвидшити рух автобусів і тролейбусів й допомогти їм уникати заторів.

Окрім громадського транспорту, смугою можуть рухатись і велосипедисти. Утім, нею не можуть користуватися авто. Водії нестимуть адміністративну відповідальність згідно з частиною 3 статті 122 КУпАП [ненадання переваги в русі маршрутним транспортним засобам, зокрема порушення правил руху і зупинки на смузі для маршрутних транспортних засобів, що створює перешкоди дорожньому руху або загрозу безпеці руху –  штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – ред.].

   

Виділені смуги для громадського транспорту – це відокремлені смуги, якими можуть користуватися тільки пасажирські автобуси чи тролейбуси, але не приватні автомобілі. Такі смуги потрібні, щоб громадський транспорт не залежав від заторів на дорогах і дотримувався графіка.

За попередні роки в Києві смуги для громадського транспорту облаштували на близько 40 вулицях. Але у 2022 році, з початком повномасштабної війни, ця робота призупинилася. Утім, у «Центрі організації дорожнього руху» обіцяли облаштувати виділені смуги ще на 28 вулицях.

Обкладинка й фото: КМДА