Оновити військово-облікові дані усім військовозобов'язаним треба до 16 липня, пояснює Міністерство оборони. Ідеться про чоловіків від 18 до 60 років й жінок деяких категорій.

Оновити свої дані можна у ТЦК, ЦНАПах чи застосунку «Резерв+». Проходити ВЛК при цьому не потрібно, кажуть у міністерстві. Це треба буде зробити уже після отримання відповідної повістки, оскільки оновлення даних і проходження медогляду – це два різні види військового обов'язку.  

Водночас тих, хто не оновить свої дані вчасно, можуть притягнути до адміністративної відповідальності зі штрафами від 17 000 до 25 000 гривень. Їх не будуть виписувати всім автоматично: цей процес може тривати від 3 місяців до 1 року. 

Якщо ж людина не оновила дані з поважних причин, це однаково не звільняє її від відповідальності. Утім вона може оскаржити рішення про накладення штрафу в суді, якщо надасть документи, що підтверджують такі причини.

Окрім того, штрафи можуть виписувати виключно працівники ТЦК, пояснюють у Міноборони. Чи оновила людина військово-облікові дані, вони можуть побачити у системі «Оберіг».

При цьому не всіх громадян, які оновили дані, будуть призивати на військову службу, оскільки такої потреби немає. Утім держава тепер бачитиме, скільки військовозобов'язаних є, яка їх кількість заброньована або з якихось причин не може проходити службу. Загалом станом на 14 липня свої дані оновили понад 4 мільйони людей.

   

Міноборони запустило електронну систему запису до ТЦК й СП для оновлення даних. Військовозобовʼязані можуть створити запис до територіальних центрів соціального комплектування онлайн і прийти у визначений час.

   

Військовий квиток із QR-кодом можна отримати в будь-якому ЦНАПі України. Документ сформується, якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних і резервістів є вся необхідна інформація про заявника.

   

Перевірити штрафи, які складає ТЦК за порушення військового обліку, можна в «Опендатабот». Для цього в сервісі треба ввести ПІБ і дату народження.

Обкладинка: Міноборони