Урбаністична ініціатива «Містознавство» проаналізувала температуру поверхонь у Києві, щоб розповісти про те, як озеленення допомагає адаптувати міста до спеки.

Зокрема, вуличні меблі біля Цирку нагрілися до +60°С, оскільки на них потрапляє пряме сонячне проміння, а висаджені катальпи та інші саджанці ще замалі, щоб створювати затінок.

Крім того, у сквері біля кінотеатру «Жовтень» температура поверхонь становить від +27°С у затінку до +41°С «на сонці», а біля станції метро «Хрещитик» – від +27°С до +57°С.

«Найкращий спосіб охолодити місто – повертати в нього рослинність. Дерева та кущі дають тінь, трава менше за асфальт віддає тепло, а вертикальне озеленення та зелені дахи зменшують температуру будівель. Крім того, всі рослини охолоджують повітря, використовуючи його тепло для випаровування води», – кажуть автори проєкту.

Вимірювання проводили інфрачервоним пірометром Benetech GM321.

 

В усіх районах Києва встановлюють додаткові рамки-розпилювачі води для охолодження в спеку. Зокрема, їх можна знайти у парку імені Максима Рильського, сквері на площі Щекавицькій та на бульварі Лесі Українки.

Фото: «Містознавство»