Історичний корпус-памʼятку «Охматдиту» планують знести, повідомляють активісти ГО «Спадщина».

Корпус-пам'ятка №3, де розташований Український центр дитячої токсикології, інтенсивної та еферентної терапії, зазнав найбільшого руйнування внаслідок атаки армії РФ 8 липня. Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зазначив, що він не підлягає відновленню, утім висновку будівельних експертиз немає, пояснюють активісти.

«Попри жахливі наслідки ракетного удару, значна частина історичного корпусу №3 усе ж вціліла. Тож, на нашу думку, було б чудово відновити автентичний корпус за старими зображеннями та планами, а не зносити його», – коментують активісти ГО «Спадщина». Ця будівля є пам'яткою історії місцевого значення, тому «вимагає більш ніж прискіпливої та уважної експертизи», додають пам'яткозахисники.  

Будівлю звів в 1901–1903 роках міський підрядник Лев Гінзбург за кошти меценатів Терещенків. Архітектором був Володимир Ніколаєв. Спершу це була лікарня для чорноробів [розорених селян] на 25 ліжок. У 1929 році заклад перепрофілювали на Українську дитячу спеціалізовану лікарню системи Охорони материнства і дитинства («Охматдит»). Безпосередньо в корпусі № 3 працював дитячий хірург й професор Київського медичного інституту Андрій Шуринок.

 

Армія РФ масовано обстріляла Київ вранці 8 липня. Загалом пошкодження зафіксували в семи районах Києва. Російські ракети влучили в дитячу лікарню «Охматдит» й повністю зруйнували корпус токсикології з відділенням хронічним і гострих інтоксикацій, де дітям проводили діаліз. У новому корпусі пошкодили 12 відділень.

Загалом благодійники зібрали понад 800 мільйонів гривень на рахунки благодійних фондів і рахунок «Охматдиту». Уряд виділив на відновлювальні роботи 100 мільйонів гривень вже на другий день. Понад 300 мільйонів гривень на потреби дитячої лікарні зібрали українці й український бізнес.

Обкладинка й фото: ГО «Спадщина»